Boja kose otkriva zdravlje

Boja kose indikator je zdravstvenog stanja, ustanovila je nova istraživanje sprovedeno u Španiji, pa je tako seda kosa zapravo znak dobrog zdravlja. Međutim, crvenokosi su najskloniji opasnim bolestima, posebno raku kože.


U toj poslednjoj studiji proučavali su dve vrste melanina - eumelanin i feomelanin. Melanin je inače pigment koji daje boju koži i kosi. Eumelanin daje smeđu i crnu boju, a feomelanin crvenu boju i bakrene nijanse.

Za razliku od eumelanina, feomelaninu je potreban glutation kako bi proizveo boju. Glutation je antioksidans koji štiti ćelije od slobodnih radikala, a kako ga feomelanin veže za sebe on ne može da spreči uništavanje ćelija, što ljude s crvenim pigmentom čini osetljivijim na bolesti, piše Daily Mail.

Što je veća količina feomelanina to je veće oštećenje ćelija i nivo oksidacijskog stresa, neravnoteže između slobodnih radikala i ćelija koje ih razgrađuju.

Za razliku od crvene kose, seda kosa, koja je posledica nedostatka melanina, ukazuje na dobro zdravstveno stanje i nisku količinu oksidacijskog stresa, a samim time i na dobar imunitet, potvrdila je studija.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 коментара: