Totalno pomračenje Meseca 15. aprila - šta nas čeka?


Totalno pomračenje Meseca, odigraće se u ranim jutarnjim satima 15. aprila, započinjući retku sekvencu četiri potpune lunarne eklipse koje se očekuju u sledeće dve godine. I dok astronomi ne pridaju poseban značaj tom događaju, ima onih koji takozvani "krvavi Mesec" povezuju sa biblijskim proročanstvom o kraju sveta.

U pitanju je isti efekat kao kad Sunce poprimi crvenkasto-narandžastu boju tokom zalaska, samo što se u ovom slučaju prelomljena sunčeva svetlost preslikava na Mesec. Takođe će i Mars biti jasno vidljiv kao vatrena crvena zvezda. Ova neobična pojava bila je inspiracija i Džonu Hageau za knjigu "Četiri krvava Meseca". Autor najavljuje velike promene u svetskoj istoriji nakon ovog događaja i ispunjenje biblijskog proročanstva o sudnjem danu.

U praksi, prvo pomračenje u aprilu, totalna lunarna eklipsa, počinje u 7.20 sati (5.20 GMT) na američkoj Istočnoj obali, pa će biti biće vidljiva iz Severne i Južne Amerike, Australije, Novog Zelanda i drugih delova pacifičkog regiona.

Totalna eklipsa će trajati od 09.07-10.25 sati (07.07-08.25 GMT), dok će parcijalne faze biti vidljive nekoliko sati pre i posle potpunog pomračenja, preneo je portal "Spejs".

Pomračenje Meseca se događa kad se Sunce, Zemlja i Mesec poređaju tako da senka naše planete pada na satelit.

"Mesec će prvo delovati malo tamniji od uobičajenog, ali će ljudi ubrzo primetiti mnogo tamniju senku koji se kreće preko Meseca, crvenkasto-braon boje", izjavio je za "USA Today" astronom Džerald Mekigan, iz Svemirskog i naučnog centra Čebot u Oklandu, Kalifornija.

Takozvani "krvavi" Mesec svoju boju dobija zahvaljujući prelamanju sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu.

"To je isti efekat koji vidite kad Sunce poprimi crvenkasto-narandžastu boju tokom zalaska, samo što se u ovom slučaju prelomljena sunčeva svetlost projektuje na Mesec", objasnio je Mekigan.

Takođe, tokom eklipse, Mars će biti primetan kao vatreno crvena "zvezda" pored Meseca. crveni Mars i crveni Mesec biće spektakularan prizor, kažu astronomi, dodajući da je jedino šteta što mnogi neće imati prilike da prisustvuju ovom događaju zbog vremenske razlike ili vremenskih prilika.

Pogledajte ovde i kako na pojedine horoskopske znake utiče pomračenje Meseca.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар