Upozorenje dermatologa: Smrtonosna bubuljica koju ne smete zanemariti!

Australijski dermtolozi upozoravaju na agresivan oblik melanoma, koji podsjeća na bezazlenu bubuljicu, i fatalan je za stotinjak Australijnaca godišnje. Proverite i saznajte kako ga možete prepoznati.

Deo teksta sa fotografijom autora Johna Kellyija  na sajtu wideawakeamerica.com


Nodularni melanom je oblik raka kože, liči na tamno crveni ožiljak, ljekari ga često zamjene za manje opasan oblik raka kože ili ga čak tretiraju kao bubuljicu.

Ključna razlika je, da je nodularni melanom na dodir čvrst, a ne mekan kao ožiljak ili mladež. Nodularni melanomi su  izuzetno agresivni oblici melanoma, pacijent ima šest puta veću mogućnost za smrt, nego pri drugim oblicima melanoma. Dijagnozu je potrebno postaviti u roku dva mjeseca od pojave, objašnjava profesor John Kelly, koji je o tome progovorio na godišnjoj konferenciji dermatologa u Melbournu na Australasian College of Dermatologists.

Nodularni melanom, raste u dubinu, predstavlja 15% primjera melanoma, uzrok je smrtonosnosti za čak 43% smrti, kojima je uzrok melanom. Zdravstveno osoblje nije dovoljno upoznato, govori dr. John Kelly: ''Pacijentima često kažu, da se ne radi o opasnoj tvorbi, da se ne brinu.'' Zato je pozvao, da ljekari dobro pogledaju primjere nodularnega melanoma, da nauče prepoznati simptome i pravilno reaguju na njihovu pojavu. Trenutno je, približno 41% nodularnih melanoma otkrivenih blagovremeno, opasni su,  jer rastu u dubinu.

Profesor Kelly želi, da pacijenti i ljekari reaguju pravilno, ako opaze neobičnu tvorbu na koži, pogotovo ako se tvorba povećava: ''Uprkos svemu, ne želimo stvarati histeriju ili da svaku crvenu flekicu, ljudi tretiraju kao melanom.''

Izvor: Vizita.si i Aura.ba/Foto: John Kelly
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар