Misterija groba despota Stefana Lazarevića rešena

Vođa arheologa i jedan od autora izložbe Marin Brmbolić ističe da je "mesto despotove sahrane prestavljalo vekovnu dilemu". Od 16. veka izneto je mnoštvo pretpostavki. Nedoumice o mestu despotove sahrane često su produbljivale i greške koj su se potkradale u prepisima, a i prenosom narodnih predanja.

Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture, za devet godina sistematskih arheoloških istraživanja srednjovekovnog manastira Manasija, otkrili su mnogo nepoznatog, a među najvrednijim otkrićima je grobnica ktitora despota Stefana Lazarevića.

Arheološka otkrića i druga istraživanja Manasije, izložena su u Zavičajnom muzeju u Jagodini, a izložba je otvorena do septembra.

Vođa arheologa i jedan od autora izložbe Marin Brmbolić ističe da je "mesto despotove sahrane prestavljalo vekovnu dilemu". Od 16. veka izneto je mnoštvo pretpostavki. Nedoumice o mestu despotove sahrane često su produbljivale i greške koj su se potkradale u prepisima, a i prenosom narodnih predanja.

"Na osnovu rezultata do kojih se došlo arheološkim iskopavanjima u manastirskom hramu i činjenice da su oni u apsolutnom suglasju sa istorijskim podacima, te prema našim saznanjima o ktitorskim grobnicama u srednjovekovnoj Srbiji, možemo nedvosmisleno zaključiti da je u zapadnom traveju crkve manastira, u grobnoj konstrukciji uz južni zid otkrivena grobnica sa zemnim ostacima ktitor despota Stefana Lazarevića", ističe Brmbolić.

Ovo mišljenje potvrđuju i rezultati obavljene anutropološke, i u našoj nauci prvi put primenjene DNK analize. Time bez svake sumnje možemo konstatovati da je razrešena viševekovna nedoumica o mestu despotove sahrane, tvrdi Brmbolić.

DNK analizu uradili su forenzičari Instituta za sudsku medicinu u Beogradu. DNK analize, sprovedene prvo poređenjem gena sa leve butne kosti kneza Lazara, čije mošti počivaju u crkvi manastira "Ravanica" kod Ćuprije, oca Stefanovog, a zatim ponovljene sa kostima lobanje i zuba iz donje vilice, potvrdile su 99,30 odsto srodnost moštiju otkrivenih u Manasiji i kneza Lazara.

Prva sistematska artheološka istraživanja Manasije počela su 2005. godine, a grobica sa moštima despota Stefana otkrivena je u jesen 2006.godine. Arheolozi tvrde da je grobno mesto u jugoistočnom uglu crkve "poslednjih decenija unosilo veliku zabunu u nastojanju da se definiše gde je despot sahranjen".

Otkrivene su i istražene dve zidane grobnice iz 15 i 18.veka. Prema istorijskim izvorima, realno je pretpostaviti da je u starijoj sahranjen Kolojan Rusota, ličnost sa značajnim uticajem na dvoru despota Stefana ali i Đurda Brankovića, ističu arhelozi Zavoda za zaštitu spomenika.

Enigma groba despota Stefana Lazarevica je "definitivno rešena", izjavila je ranije Tanjugu Gordana Simić, koja je ispred Zavoda više od 20 godina bila angažovana na obnovi Manasije.

"Despot Stefan ja sahranjen u crkvi Sveta Trojica u Manasiji i to je crkva priznala", rekla je Simić. "Mi smo i očekivali da je despot ovde sahranjen. Istraživanja su vršena u unutrašnjosti crkve i kada se došlo do prvobitnog poda otkrivena je grobnica despota Stefana, upravo na mestu koje je opisao Konstantin filosof", rekla je Simić i ocenila da su "nepotrebni nemaju osnova eventualni javni dualiteti o tome da li su mošti despota ovde ili u manastiru Koporin kod Velike Plane, takođe zadužbini despota Stefana".

I kada su nađene mošti u manastiru Koporin, crkva je i tada rekla "neka se to smatra da je možda despot Stefan Lazarević, dok se ne bude pokazalo drukčije", dodala je Simić.

Mesto u crkvi Sveta Trojica manastira Manasije, gde su otkriveni mošti despota Stefana, je prekriveno mermernom pločom, na kojoj je aranžiran buket cveća, na zidu crkve postavljena je pločica, izrađena najverovatnije od neke legure, na kojoj je ćirilicom i latinicom ispisano, ime despota Stefana.

Uz crkvu, za devet godina, arheolozi su istražili i zdanje srednjovekovne trpezarije, veći deo manastirskog dvorišta i započeli radove na otkrivanju skrivenog puta.

Izvor: Tanjug
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар