Magična medicina: Salivanje strave - kako i zašto? (VIDEO)

Foto: YouTube/muwehidi1
Nemir, strah, nesanica, trzanje u snu, glavobolja, depresija, tikovi… samo su neke od pojava koje se na našim prostorima od vajkada leče specifičnom metodom – salivanjem straha, ili kako se na nekim mestima kaže salivanjem strave.

Ova veština, koju mnogi smatraju i duhovnom metodom svoje izvorište ima u Turskoj. U par vekova dugom saživotu, Osmanlije su uspele da nam prenesu i mnoštvo orijentalnih verovanja, među kojima je i “salivanje olova”. Ovaj ritual najčešće obavljaju žene, mada se može naići i na muškarac koji baca “olovo”.

Portal na adresi aura.ba o ovom ritualu piše:

"Strava se salijeva tri puta na tijelu, počevši od glave do koljena. Za to vrijeme se uči Kur'an. Osobi se tri puta rastopljeno olovo izlijeva iznad glave, na prsima i na koljenima u posebnoj posudi. Vrelo olovo u vodi "pukne" i stvara razne oblike. Stravarka, na osnovu tih figura, pokušava dokučiti kakva je nevolja pogodila tu osobu. Salijevanje strave navodno pomaže u izliječenju strahova, čudnog ponašanja, nemirnih i burnih snova, otklanjanju tjeskobe... Medicinski nikada nije potvrđena bilo kakva korist o sipanja vrelog olova u vodu pored nečije glave.

S obzirom na to da se 'salijevanje strave' vezuje za 'pobožne žene', da se uči Kur'an, mnogi su u dilemi da li ova praksa ima veze s islamom. Na jedno od takvih pitanja odgovorio je dr. Šukrija Ramić, član Svjetske unije muslimanske uleme i Vijeća za Fetve Islamske zajednice u BiH

-Salijevanje strave je pagansko vjerovanje i nema utemeljenja u šerijatu. Ne spominje se da je tako nešto postojalo u praksi Allahovog Poslanika, s.a.v.s, niti u praksi prvih generacija muslimana. Kod njih je postojala rukja (odučavanje), koja ima utemeljenje u šerijatu, navodi dr Ramić.

Prema tome, zaključuje, salijevanje strave i tome slično je zabranjeno (haram)."

Medjutim, treba znati da se ova tehnika upražnjava i u drugim krajevima, pa je kod hrišćana ritual prožet čitanjem delova iz Biblije. Stravar(ka) nekoliko komada olova topi u kašiki dok se ne pretvori u tečno stanje. Onda ga naglim potezima sipa u posudu za hladnom vodom. To se ponavlja tri puta – nad glavom, grudima i koljenima “uplašenog”, kome su ovi delovi tela u trenutku sipanja olova prekriveni crvenom tkaninom. Ukoliko je olovo bačeno u vodu sjajno, osoba je zdrava.

Bajalice podrazumemavaju sledeće fraze: “Beži stravo iz glave”, “Hajde uroci niz potoci”, “Salij da ga nije”.

Na kraju olovo se još jednom topi i baca, a oblici dobijeni u dodiru sa vodom, predstavljaju “zle oči”, sve uroke i dušmane. Nad posudom se nožem prekrsti, jer se tako “presijecaju sve zle oči”.

Nakon ovog rituala, onaj nad kojim se vršio obred nosi kući komadić olova, koji čuva narednih petnaestak dana. Nakon toga, baca ga na mesto gdje ga niko neće naći. Stravari imaju sličan zadatak – da bi rituial do kraja uspio, komad korišćenog olova moraju da zakopaju pod neku stijenu.

O ovom ritualu vladaju oprečna mišljenja, zaključuje Kontakt radio. Svojevremeno je dr Smajo Šabotić, specijalista interne i tradicionalne medicine rekao kako ovakvi rituali ne mogu da škode, a da je shvatanje o pretrpljenom strahu najbliže današnjoj dijagnozi posttraumatskog sindroma.

Pojedini ljekari pak smatraju da je ovo vrlo opasan ritual, i to ne samo zato što vrelo olovo može greškom da završi na dijelovima tijela, već i zbog mogućnosti da u dodiru rastopljenog metala s vodom nastaju olovni oksidi koji su veoma toksični i mogu da izazovu trovanje.

Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 коментара:

  1. Potreban mi je broj od osobe koja se bavi salevanjem straha?Ako mi mozete dati puno bi mi pomogli hvala

    ОдговориИзбриши
  2. Potreban mi je broj od osobe koja se bavi salevanjem straha?Ako mi mozete dati puno bi mi pomogli hvala

    ОдговориИзбриши