Otkrivena tamnica Drakule?

Na severu Turske, Ispod tvrđave u Tokatu, otkriven je vijugavi lavirint ćelija i tunela iz 15. veka, u kojima je nekada davno možda bio utamničen vlaški vojvoda Vladislav III Drakula, koji je poslužio kao inspiracija za roman “Drakula” Brama Stokera.


Pored “Drakuline tamnice”, tokom radova na renoviranju citadele otkriven je i tajni tunel koji vodi do vojnog skloništa izvan objekta i rimskog kupatila.

Pred kraj 12. veka Turci Seldžuci osvojili su grad Tokat, koji je 1392. druge godine ušao u sastav Otomanskog Carstva.

Vlaški vojvoda Vlad III rođen je 1431. godine. Njegov otac Vlad II dobio je prezime Drakul (zmaj) kada je postao član hrišćanskog Viteškog reda “Zmaja”. Prilikom diplomatskog sastanka 1442. sa sultanom Muratom II, Vladovi sinovi Vlad i Radu uzeti za taoce i pretpostavlja se da su braća u to vreme bila zatočena u tvrđavi Tokat.

Veruje se da je vlaški princ Vlad III 1462. nabio na kolac 20.000 ljudi ispred rumunskog grada Trgovišta kako bi odbio snage Otomanskog carstva. Otuda i nadimak Vlad Nabijač.

On je uhapšen zbog počinjenih zlodela i bio je u zatočeništvu 12 godina, mada su mesto i dužina njegovog zatočeništva sporni. Preovladava mišljenje da je bio u zatvoru u Rumuniji, između 1462. i 1474. godine, ali ima i onih koji misle da je bio zatočen u Turskoj.

Ubijen je u bici protiv Osmanlija 1476. godine.

- Drakula je bio ovde. Teško je proceniti u kojoj sobi su ga držali, ali je bio tu negde - kaže za “Hurijet dejli njuz” arheolog Ibrahim Četin, koji se nada da će dalja iskopavanja rasvetliti jedan deo istorije.

Ranije ove godine u Italiji je otkriven grob za koju se veruje da je poslednje odmorište Vlada Cepeša. Pitanje gde je sahranjen Tepeš dugo je bilo obavijeno velom misterije, ali naučnici sada veruju da je preživeo bitku i da su ga Turci zarobili.

Pretpostavlja se da je ćerka platila otkup za njega i da je on nakon toga odveden u Italiju.

U prilog ovoj verziji događaja govori nadgrobni spomenik nedavno otkriven na groblju crkve Santa Marija la Nova u Napulju, gde su sahranjeni i njegova ćerka i zet. Spomenik nosi slike i simbole koji više ukazuju na transilvanijsko poreklo nego na nekog italijanskog plemića.

“Simbolika reljefnih skulptura je očigledna. Zmaj označava Drakulu, a dve sfinge koja leže jedna preko puta druge simbolizuju grad Tebu, poznat i pod imenom Tepeš (Cepeš)”, objašnjava istoričar Rafaelo Glini.

Izvor: Dejli mejl / Unexplained Misteries
Foto: Wikimedia Commons
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар