Zimski solsticij 2014. godine: Poseban zbog rasporeda planeta

Photo: Stuart Miles / freedigitalphotos.net
Dani u decembru tamni su i turobni, pa ipak, svi koji stvari gledaju s vedrije strane znaju da će nakon zimskog solsticija  postajati sve svetliji, tj. "duži". Pritom je zimski solsticij  poseban dan u godini - najkraći i najtamniji. Ali,  No, nakon što prođe, Sunce će biti prisutno na nebu sve duže, dan za danom – donoseći nam više energije i vitalnosti.

Mnogi od nas već tjednima osjećaju dolazak zimskog solsticija. Budući svakog dana dobivamo sve manje i manje sunčeve svjetlosti, postajemo umorniji, te nismo toliko voljni poduzimati bilo kakve akcije. Potreba za odmorom je sve veća – kao i potreba za okretanjem prema našem unutarnjem svijetu. Zbog toga su nadolazeći dani vrlo dobri za meditaciju.

Naši pretci već godinama obilježavaju ovaj dan, podsjećajući se na cikluse i godišnja doba koja simboliziraju konstantnu izmjenu životne energije, čije smo svi mi dio. To možemo vidjeti u mnogim duhovnim tradicijama.

meditationwintersolsticeVažnost ovog dana leži u samome Suncu. Sunce predstavlja našu dušu, ali i naš ego. Sunce nam također omogućuje život na Zemlji. Kako se količina sunčeve energije smanjuje, dobivamo manje energije iz vanjskog svijeta. To je vrijeme kada se trebamo okrenuti prema unutra, prema meditaciji, te se povezati sa unutarnjim Izvorom energije, koji je u stvarnosti puno snažniji od samog Sunca. To je tajna zimskog solsticija. No, mnogi danas ne pridaju važnost ovom danu. Umjesto korištenja ove energije za duhovnu praksu, ljudi često osjećaju umor i potrebu za dužim snom. Mnogi postaju nervozni jer ne primaju dovoljno energija od svemira, a nemaju na koji drugi način popuniti taj nedostatak.

No, ove godine će zimski solsticij biti posebniji nego inače. Razlog tome je vrlo značajan raspored planeta na nebu. Jeste li znatiželjni, što nam ovaj dan može donijeti?



Sunce u Mula nakshatri

16. prosinca, Sunce je ušlo u Mula nakshatru, i u isto vrijeme započelo svoj put kroz znak Strijelca. U Mula nakshatri će ostati do 28.prosinca, kao i svake godine.

Astrolozi znaju da je Mula nakshatra ono što čini zimski solsticij posebnim. Mula nakshatra, zajedno sa konstelacijom Zmijonosca, simbolizira granicu između duhovnog i materijalnog svijeta. Kada Sunce prebiva u ovoj nakshatri, imamo veću potrebu za duhovnim praksama, samo-razvojem i jednostavno promjenama u životu. Naša duša se počinje buditi, i možemo osjetiti veću potrebu za otpuštanjem starih uvjerenja i pravila – otvaramo se za nove stvari. (Klikni ovdje da pročitaš više o Mula nakshatri.)

To je vrijeme za mjenjanje prioriteta i odlučivanje onog što vam je zaista bitno u životu. Mula nakshatra predstavlja naše korijene i temelje na kojima gradimo svoj život. Ako su naši temelji nestabilni, za vrijeme ovog perioda ćemo dobiti bolji uvid u to. No, ako su temelji snažni, osjetiti ćemo više snage i energije. Kakogod, ovo je odlično vrijeme za meditaciju i samo-analizu za sve nas. Ovo je vrijeme otpuštanja ega (predstavljen Suncem) i sagledavanja veće slike.



Mladi Mjesec u Jyeshta nakshatri

Ovaj zimski solsticij će biti poseban, budući 21. prosinca Mladi Mjesec pada u Jyeshta nakshatru. Ovo je vrlo izazovno mjesto za Mjesec, budući je u Jyeshta nakshatri najslabiji. Na ovaj dan, u lunarnoj godini, Mjesec je najslabiji. Razlog za to je njegov položaj u zodijaku, u kombinaciji sa fazom Mladog Mjeseca. Na ovaj zimski solsticij, oboje, Mjesec i Sunce će biti najslabiji.

Ovaj dan, i par dana prije toga, će biti vrlo izazovni za sve nas. Kada su energije Sunca i Mjeseca naslabije možemo se osjećati vrlo nesigurno, te često možemo biti zasljepljeni emocijama. Jyeshta nakshatra bi sa svojom snažnom energijom mogla probuditi sve skrivene namjere u nama, da bi smo ih transformirali na svjestan način. Mnogo konflikata i emocionalnih eksplozija bi se moglo pojaviti. Sve što je bilo skriveno dugo vremena, će izaći za površinu. Podsvjest našeg um će biti vrlo jaka u ovom periodu. Ako to nećemo iskoristiti na konstruktivan način (kroz meditaciju), moglo bi se manifestirati na destruktivan način.

U nadolazećim danima potrudite se izbjegavati padanje u negativnosti vašeg uma. Svjesno vježbajte traženje dobrote i pozitivnosti svugdje oko sebe, inače bi ste mogli ugledati opasnost gdje ona uopće ne postoji. To bi moglo dovesti do mnogih konflikata i nesporazuma. (Klikni ovdje da pročitaš više o Jyeshta nakshatri.)



Konjukcija Saturna i Mjeseca

moon saturn scorpio (1)Da bi cijela situacija bila još više “začinjena”, Mjesec ne samo da će biti u najgoroj mogućoj poziciji, već će i biti u konjukciji sa Saturnom, što je vrlo stresna situacija za Mjesec (čitaj: za um), budući Mjesec predstavlja naš um i srce, kroz koje opažamo svijet.

Saturn bi mogao probuditi mnogo strahova u ovom periodu. Ali, evo dobre vijesti: većina njih će biti imaginarna. Ne vjerujte svojem umu tako lako kada vam servira negativne scenarije.

Suradnja Saturna i Mjeseca bi mogla stvoriti pritisak u nama. Natjerati će nas da prihvatimo realnost onakvom kakva jest – kao i nas same, onakve kakvi jesmo. Zbog toga bi se u ovom periodu mogli osjećati pomalo depresivno i teško. No, ova energija može biti konstruktivno iskorištena na način da konačno promijenimo u nama ono što bi smo trebali. Ako ćemo biti hrabri, te prihvatiti naše slabosti bez osuđivanja i depresivnog osjećaja, zaista možemo napraviti bitne promjene u životu. Ako već neko vrijeme osjećate da bi ste trebali napraviti neke promjene u životu – ovo je pravo vrijeme za to. Mars će vas podržati u tome, budući se sada nalazi na vrlo pozitivnom mjestu – dati će vam energiju za poduzimanje akcije.



Konjukcija Venere i Merkura

Zbog bliskog položaja Venere i Merkura u odnosu na Sunce, mogli bi smo doživjeti mnogo nesporazuma i procesa u području odnosa – posebice sa partnerom i obitelji. Moglo bi doći do vrlo različitih stavova i emocionalnih eksplozija. Preporučljivo je držati um i jezik pod kontrolom u idućih par dana. Umjesto borbe sa problemom, probajte ga riješiti kroz meditaciju.
Kraj i početak

Ovo vrijeme će biti vrlo izazovno za sve nas, ali će se otvoriti i mnogo novih mogućnosti. Budite otvoreni, i svaki dan posvetite vrijeme meditaciji ili molitvi, kako bi ste bolje mogli čuti unutarnji glas. Ako vas vanjski svijet napusti, ne znači da i vi trebate napustiti sami sebe. Slušajte srce i zapamtite: kao što je svaki otkucaj srca nov, i svaki trenutak u životu je nov. Nemojte se slijepo držati za stare obrasce. Prihvatite promjenu i dopustite da vas tok života nosi. Ako ostanete otvoreni za vrijeme ovog perioda, mogli bi ste doživjeti mnogo pozitivnih promjena. Vrijeme je za kraj, i novi početak.

I zapamtite: uvijek je najmračnije prije zore. Nakon ovog intenzivnog vremena, na nebu će biti mnogo mirnija situacija, što će donijeti i mir u naše živote. Neka vam svemir podari sve najbolje!


Napomena: Sva predviđanja bazirana su na dokazanom sistemu Jyotisha, Vedske astrologije, koji smo pronašli kao najtočniji. Možete primjetiti neke razlike u izračunima između ovog sistema, i sistema zapadne astrologije. Naime, u Vedskoj astrologiji, horoskopske znakove računamo malo drugačije.


Izvor: atma.hr
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар