Nauka zna kada nas čeka smak sveta!

Dilema svakako nije nova, ali je dovoljno intrigantna... i zastrašujuća. Kao i sve ostalo, životni vek Zemlje i života na Zemlji ima svoj ciklus. Kada će doći do njegovog kraja i hoće li se ponovno roditi planeta poput naše, naučnici pokušavaju da otkriju godinama. Poslednja studija pokazala je da su došli do spoznaje o načinu završetka postojanja planete Zemlje, piše The Guardian.


Sve što nam je poznato i sve oko nas nastalo je nakon velike eksplozije koju nazivamo "velikim praskom", ali ono što su ovog puta naučnici otkrili je kako sve završava.

Opasno kosmičko finale nazvali su "velikim rascepom". Prema novom modelu, kako se svemir širi, apsolutno sve, od galaksija, planeta, atomskih čestica sve do vremenskog kontinuuma, vremenom će biti rascepljeno pre nego zauvek nestane.

Naučnici napominju da još nije vreme za paniku i da bi do takvog razvoja događaja, odnosno završetka postojanja naše planete, ujedno i nas samih, moglo doći tek za 22 milijarde godina.

"Teorija velikog rascepa objašnjava kako će vremenom doći do kidanja konzistentnih meterija, a samim time do atoma i molekula. Mislim da nije netačno niti nepravedno reći da je to jedan dramatičan scenario", kazao je matematičar koji je radio na otkrivanju teorije Velikog rascepa, dr Marselo Diskonzi.

Nauka je prilično uverena da je Zemlja nastala Velikim praskom pre 13.8 milijardi godina. Tada je nastala veoma gusta masa koja se počela širiti do trenutka kojeg imamo danas. Iako je sudbina naše planete još nepoznata, ovi su naučnici na dobrom putu. Širenjem svemira doći će do pucanja i najjednostavnijih veza.

"Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da se svemir širi i da se širi sve brže, ubrzava. To je zapravo jedina činjenica koju znamo, a koja nam je pomogla u otkrivanju teorije o rascepu", dodaje Diskonzi.

Takođe, prema njihovoj teoriji, širenje svemira moglo bi biti sve brže i brže, a čestice bi krenule da se udaljavaju jedna od druge do beskonačnosti, a onda bi nastupio "Veliki rascjep".

"Sa matematičke strane znamo šta to podrazumeva, ali šta za fiziku to znači, teško je predvideti. Postoji neka vrsta nadmetanja između takozvane crne energije koja pokušava sve više proširiti svemir i gravitacije koja ga drži zajedno, pitanje je ko je pobediti?", rekao je Diskonzi i dodao da je "scenario velikog rascepa prirodna posledica jednačina", prenosi Tanjug.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар