Navike koje nam uništavaju život

Loše raspoloženje uglavnom uzrokuju događaji van naše kontrole, ali to ne mora da znači da ćemo život da provedemo kako nas voda nosi, već moramo da se potrudimo da pružimo otpor lošim stvarima i negativnom stavu koji one donose. Sledi lista navika koje mogu da nas čine nesrećnima.

Photl.com

Pogrešno držanje


Kako se osećamo može da utiče na to kako hodamo, ali i obratno. Ako hodamouspravno, osećaćemo se bolje i razmišljaćemo o pozitivnim stvarima. Barem tako tvrdi istraživanje u časopisu Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.

Ukratko: Podignite nos i zabacite ramena unazad kako biste uvek videli vedru stranu života.


Fotografišete sve i svašta


Umesto da trošite vreme fotografišući svaki mogući aspekt svog života, radije gaproživite i dobro zapamtite. Ono što ste fotografisali uglavnom vam ne ostaje u pamćenju.

Ukratko: Uživajte u onome što želite da fotografišete pre samog korišćenja aparata.

Dopuštate nasilnicima da vas maltretiraju


U SAD-u oko 35 odsto zaposlenih doživelo je neki oblik nasilnog ponašanja na poslu. Ako vas neko kontinuirano maltretira, to može da ima užasne posledice na vaše mentalno stanje.

Ukratko: Posavetujte se s lekarom o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, i ako trpite posledice zbog nasilničkog ponašanja, pokušajte da definišete o kakvom se zlostavljanju radi i ko ga vrši, informišite se šta možete unutar i izvan svog radnog mesta pravno da učinite da sebi pomognete, pa se na kraju suočite sizvorom problema ako ste to odlučili da učinite.

Ne vežbate


Ako samo tri puta nedeljno vežbate na neki način (šetnja se takođe računa), šansa za loše raspoloženje vam se smanjuje za čak 19 odsto. Što ste manje aktivni, to ćete biti lošije raspoloženi.

Ukratko: Izađite i prošetajte. Ne morate da potrošite sat vremena, već hodajteonoliko dugo koliko vam to pričinjava zadovoljstvo. Dobra ideja je da obavite i neku kupovinu kako bi vam um bio aktivan.


Odugovlačite


Većina ljudi odlaže svoje obaveze iz raznih razloga, ali to može da imanegativne posledice kao što su stres i napetost (ironično, zbog neobavljanja obaveza).

Ukratko: Smanjite stres rada na neki način – muzikom, trčanjem, ili bilo čime što vas opušta – i zatim se bacite na posao.

U lošoj ste vezi


Romantična veza podjednako može da bude uzrok sreće i lošeg raspoloženja, u zavisnosti od vašeg slaganja s partnerom. Ako ste stalno pod stresom, velika je verovatnoća da bi trebalo da počnete da razmišljate o raskidu. Osoba s kojom imate romantičnu vezu nikada ne bi smela da vam da osećaj manje vrednosti ili nesposobnosti.

Ukratko: Veze nisu mačji kašalj i lako je moguće da vam treba profesionalna pomoć kako biste prepoznali da ste nesrećni zbog situacije kod kuće. Ako vam je neprijatno da odete kod psihijatra ili psihologa (što nikako ne bi trebalo da bude slučaj), posegnite za savetima porodice i prijatelja, ali ne dozvolite da oni odlučuju o važnim stvarima umesto vas, već samo pokušajte da dobijete mišljenja posmatrača sa strane.

Tportal
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар