Stiven Hoking: Crne rupe - prolazi u druge univerzume

Svemirski putnici koji bi imali tu nesreću da upadnu u crnu rupu ipak ne bi mogli da se vrate u svoj svemir, ali bi zato mogli da se nađu na nekom drugom mestu, rekao je čuveni fizičar na konferenciji u Stokholmu. Zapravo, crne rupe uopšte nisu tako „crne“ kao što se ranije mislilo i možda su prolazi u neke druge univerzume.

Svemirski putnici koji bi imali tu nesreću da upadnu u crnu rupu ipak ne bi mogli da se vrate u svoj svemir, ali bi zato mogli da se nađu na nekom drugom mestu, rekao je čuveni fizičar na konferenciji u Stokholmu.

Zapravo, crne rupe uopšte nisu tako „crne“ kao što se ranije mislilo i možda su prolazi u neke druge univerzume.

„Postojanje alternativnih realnosti je vrlo moguće“, rekao je Hoking prema izveštaju Univerziteta u Stokholmu. „Rupa bi morala da bude velika, a ukoliko bi se rotirala, mogla bi da bude prolaz u drugi univerzum. Ipak, povratak u naš svemir ne bi bio moguć. Zato se nikad ne bih usudio da to probam, iako bih rado putovao svemirom“, našalio se Hoking.

Njegova hipoteza je pokušaj da se odgovori na pitanje koje dugo muči fizičare – šta se događa sa objektima koji prođu kroz horizont događaja iz kog ne beži čak ni svetlost. (Hoking je ranije izložio jednu od teorija da bi jedan deo energije ipak mogao da se vrati u svemir.)

Informacije o objektu moraju biti sačuvane, veruju naučnici, čak i ako sam objekat iščezne u crnoj rupi, ali šta se s njim dešava i dalje je predmet spekulacija.

Hoking sada sugeriše da bi informacija mogla da se sačuva na „granici“ crne rupe – na horizontu događaja. To znači da nikad ne prolazi kroz rupu, ali se i ne vraća nazad u svemir.

„Ako upadnete u crnu rupu, ne odustajte“, rekao je Stiven Hoking.

Independent
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар